Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ο υπολογιστής μας έχει προσωπικά δεδομένα;

Ο υπολογιστής μας έχει προσωπικά δεδομένα;

Δραστηριότητα 1η: 
Σε προηγούμενο μάθημα μιλήσαμε για τα προσωπικά μας δεδομένα.  Δείτε προσεκτικά την παρακάτω αφίσας.  Ποιο νομίζετε ότι είναι το νόημα της αφίσας;


 


Στο internet αισθανόμαστε ανώνυμοι αλλά να γνωρίζετε ότι αν παρανομήσουμε μπορούν πολύ εύκολα να σας βρουν οι αρχές.
  
Ποια είναι η διεύθυνση του υπολογιστή μας;   
Όπως και εμείς έχουμε μια διεύθυνση κατοικίας για να μπορούν να μας εντοπίσουν έτσι και κάθε ιστοσελίδα έχει μια διεύθυνση και κάθε υπολογιστής έχει μια διεύθυνηση. 

Η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας ονόμαζεται URL και αποτελέιται είτε από λέξεις (domain name) π.χ. www.saferinternet.gr είτε από 4 αριθμούς χωρισμένους με μια τελεία.
Π.χ. Πληκτρολογήστε στη γραμμή διεύθυνσης του φυλλομετρητή σας την IP διεύθυνηση   194.63.237.7  Ποιο domain name σας βγήκε;  Ένα domain name είναι στην ουσία μια διεύθυνση ενός δικτυακού τόπου (Web site address).

Επίσης κάθε υπολογιστής έχει μια διεύθυνση και αποτελείται από 4 αριθμούς χωρισμένους με τελείες και ονομάζεται διεύθυνση IP. Είστε περιεργοι έτσι; Τότε μην αργούμε και προχωρήστε στην επόμενη δραστηριότητα για να μάθετε.


Δραστησιότητα 2η  
  •  Εκτελέστε την εντολή  IPCONFIG μέσα από το command των windows και καταγράψτε τη διεύθυνση του υπολογιστή σας. (Πατήστε δεξί click πάνω στο κουμπάκι της έναρξης του υπολογιστή σας και επιλέξτε εκτέλεση. Στο πλαίσιο γράψτε cmd και θα σας ανόιξει η γραμμή εντολών των Windows.)


  •  Με το web browser (φυλλομετρητή) σας μεταβείτε στην ιστοσελίδα http://browserspy.dk/ip.php για να ανακαλύψετε αν αυτή η διεύθυνση IP σας μπορεί να ανακαλυφθεί από ένα εξωτερικό υπολογιστή. Μήπως βρήκε και σε ποια χώρα και πόλη βρισκόσαστε;

Υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλές ιστοσελίδες οι οποίες μπορούμε να τους δώσουμε μια διεύθυνση IP και να μας επιστρέψουν ακριβώς τη διεύθυνση αυτού στον οποίο ανήκει.
Ορισμένα από τα πιο γνωστά τέτοια sites είναι τα παρακάτω:

Πηγές εικόνας: www.saferinternet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: