Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Copyright και Creative Commons είναι φίλοι!


 Ο Copyright νόμος δίνει την δυνατότητα σε δημιουργούς να ελέγχουν την πνευματική τους ιδιοκτησία (κείμενα, εικόνες, video κ.α.). Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει copyright περιεχόμενο, πρέπει πρώτα να πάρει  άδεια από τον δημιουργό.  
Η Creative Commons δουλεύει με/για τον copyright νόμο. Η Creative Commons κωδικοποιεί τέτοιες άδειες έτσι ώστε να τις συμπεριλάβουν οι δημιουργοί στο περιεχόμενο τους και οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το περιεχόμενο στις εργασίες τους.
Δείτε το παρακάτω Get Creative  βίντεο για τους origns των Creative Commons αδειών. Περιγράφει τις CC άδειες που έχουν χτιστεί πάνω στον παραδοσιακό copyright νόμο και  την δύναμη των αδειών ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία στον παγκόσμιο ιστό.





   

Creative Commons LicenseGet Creative by Creative Commons is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY) license.


Οι άδειες Creative Commons αποτελούνται από τέσσερεις συνθήκες οι οποίες μπορούν να ανακατανεμηθούν με 6 διαφορετικούς συνδιασμούς. Επίσης οι άδειες έχουν τρία format: human readable, lawyer-readable, machine-readable. Το παρακάτω video από CC New Zealand είναι μια πολύ καλή πεντάλεπτη εισαγωγή σε όλους τους διάφορους τύπους CC αδειών.





Αφού δείτε το video και ακόμη θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες λειτουργίας των CC αδειών επισκεφτείτε των σύνδεσμο:  CC explains it all in text.

 



Μπορείτε να διαλέξτε διαφορετικές άδειες με CC's license chooser tool.

Περισσότερα βίντεο για CC.


Source: Creative Commons for K-12 Educators  Used under a CC BY-SA license
Creative Commons License

Δεν υπάρχουν σχόλια: